Rendhagyó irodalomóra

2021. 11. 10.

 Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium

Jó hangulat, tanulás és szórakozás – mindez megvolt rendhagyó irodalomóránkon, a Térszínház két színésze, Kovács J. István és Szamosvári Gyöngyvér jóvoltából.

A tanteremben a 9. C osztály diákjai jelenítették meg az ókori görög, olümposzi isteneket, Zeuszt, Hérát, Pallasz Athénét, Aphroditét, Apollónt és az Iliász hőseit, Achilleuszt, Agamemnónt, Kalkhász, a jóst, Krüszészt, Apollón papját. Dióhéjban előadták a cselekmény néhány epizódját, beöltözve, eszközökkel illusztrálva a történetet.

István és Gyöngyvér bevezetőjükben elhelyezték a művet és a trójai mondakört időben, térben. Összehasonlították a magyar mitológiát és a görögöt, a magyarok származásáról és a görögök származásáról szóló történetet.

Ezután következett a diákok beöltözése és improvizatív játéka István rendezésében, vezetésével.

Végül meghallgathattuk az Iliász első 125 sorát, és így már teljesen világossá vált az „érthetetlen”, hexameteres ókori szöveg. Megbizonyosodhattunk arról, hogy a kb. 2800 éves irodalmi mű olyan dolgokat jelenít meg, amelyek ma, (és mindenkor) érvényesek. Az emberek indulatai, szándékai ma is hasonlóak. Isteneik az akkor kifürkészhetetlen ember feletti, természeti erőket képviselték.

Az élményekben, vidámságban gazdag órát az Iliász néhány hexameterének közös skandálásával zártuk.  

FV

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.