Néptáncos szak
neptanc_01
neptanc_02
neptanc_03
neptanc_04
neptanc_05
neptanc_06
neptanc_07
neptanc_08
neptanc_09
neptanc_10
Előző képElőző kép
Következő képKövetkező kép
Néptáncos szak
neptanc_01
neptanc_02
neptanc_03
neptanc_04
neptanc_05
neptanc_06
neptanc_07
neptanc_08
neptanc_09
neptanc_10
previous arrow
next arrow

Néptánc szak / tagozat


Táncos (néptáncos) OKJ 54 212 09

A népművészeti szakmai képzést – országosan elsőként 1993-ban – középfokú szintre emelő intézményünk „zászlóshajója” kezdetektől a néptáncos szakmai képzéssel foglalkozó tagozat, melyre szakmai alkalmassági felvételi vizsga után lehet bekerülni.

Az 5 éves képzés első 4 évében párhuzamosan folyik a diákok közismereti és szakmai képzése. Táncos növendékeink a 4/12. év elvégzését követően érettségi vizsgát tesznek, majd az 5/13. évfolyamon kizárólag szakmai gyakorlati és elméleti tárgyakat tanulva készülnek az OKJ-s szakmai vizsgájukra.

Intézményünk lehetőséget biztosít 2 éves szakképzésre (szakképző I-II.) is, mely során a sikeres érettségi vizsgát tett jelentkezők, 2 tanév alatt sajátíthatják el az OKJ-s szakmai vizsga követelményeit. 

Szakmai munkánk alapját az a Kárpát-medencei hagyományos paraszti tánckultúra adja, melynek ma is virágzó örökségét nem kizárólag színpadi koreográfiák formájában alkalmazzuk, hanem eredeti mulató funkciójában is megéljük.

A profil kapcsán képzési rendszerünkben elsősorban a hagyományos paraszti tánckultúra nyelvezetének elsajátítása a cél és színpadi repertoárunk jelentős részében is a néptánc hiteles, mai színházi igényeket kielégítő megformálására törekszünk. Emellett természetes nyitottsággal és kísérletező szándékkal fordulunk a modern-kortárs táncirányzatok eszköztárának megismerése, elsajátítása és színpadi alkotásként való megformálása felé. Táncos növendékeink számos rangos szakmai fórumon értek el csoportos és egyéni sikereket.

Az OKJ-s végzettséget szerző diákjainknak egy sikeres felvételi vizsgát követően lehetőségük nyílik szakmai tanulmányaik folytatására a Magyar Táncművészeti Egyetemen, illetve elhelyezkedhetnek hivatásos táncművészként, színházi táncosként, tánckari asszisztensként vagy művészeti munkatársként. Büszkék vagyunk azon tanítványainkra, akik a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes, az ExperiDance Tánctársulat és egyéb tánctársulatok hivatásos táncművészeként vagy a táncpedagógus pályán kamatoztatják az itt szerzett tudásukat