Nyári gyakorlat – kerámiaműves

Az idei nyári gyakorlatot az iskolánkban raku égetéssel kezdtük,melyre az utolsó hetekben felkészültünk tárgyak készítésével és a technika tanulmányozásával, videókon és képeken keresztül. A diákok mázakat kevertek hozzá, és ezeket próbáltuk ki. Lovasné Kis Ilona és Máthé Ivett vezetésével az első héten két napon bonyolítottuk le az érdekes égetési szertartást, különleges eredményekkel a II. B kerámikus és a III.AB kerámikus csapatával.

“A RAKU Japánból származó kerámia égetési mód. Raku=Vabi-csa, egyszerűség, esetlegesség, a természetesség művészete, jelenthet zenét, kényelmet, ellazulást, tetszést is.

Látszólag minden tárgy kopár, a lehető legegyszerűbb (vabi), de a tárgyak megvalósítása végtelenül kifinomult műgonddal történik.  .. és a végeredmény egyszerre árulkodik spontaneitásról,  illetve a készítése során érvényesülő technológiai fegyelemről, és kísérletező kedvr

A raku égetésnél a tűz, a víz, és a levegő hozzák létre azt a gazdag felületi hatást, melyet a kiszámíthatatlan változások tovább gazdagítanak. A keletkező sok-sok mikrorepedés és a máz változékonysága a rakuedény dísze.

Nincs hibátlan, vagy megismételhető mázfelület.

A kemence felhevítése után, az edényeket izzó állapotukban vesszük ki, majd föld- homok- szerves anyag keverékébe temetjük őket. Az így keletkezett redukálódott kerámia felületek azon túl, hogy egy jellegzetes hangulat világot teremtenek,  változó és izgalmas színeket produkálnak.  Ettől lesz maga az égetési folyamat is izgalmas, várakozással teli, a kerámiák pedig, mintha önálló életet élnének,  megörvendeztetnek és meglepnek bennünket változatos egyediségükkel.”

forrás: https://rakumuveszet.hu/keramia-es-a-raku/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük